Tijdens een periodiek regionaal overleg hebben we een projectteam samengesteld met experts uit verschillende gemeenten. Dit team werd versterkt met een gespecialiseerd adviesbureau en onze inkoopadviseur van de Inkoopsamenwerking Noord-Veluwe (ISNV). Samen hebben we de belangrijkste eisen en wensen voor de aanbesteding bepaald, met een duidelijke focus op duurzaamheid en kwaliteit.
We hebben de opdracht opgedeeld in twee percelen en ervoor gekozen om te gunnen op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Een belangrijk onderdeel van de gunningscriteria was een duurzaamheidsscore, uitgedrukt in de hoeveelheid bespaarde CO2, gekoppeld aan een financiële waardering per ton. Voor het eerste perceel schreven twee afvalverwerkers zich in, voor het tweede perceel ontvingen we één inschrijving.
Ons team heeft de inschrijvingen beoordeeld op zowel prijs als kwaliteit. Voor één perceel bleek de uitkomst zelfs positiever dan verwacht (in vergelijking met de marktconsultatie). Het andere perceel ontving een aanbod dat goed aansloot op de verwachtingen uit de marktconsultatie. We zijn tevreden met het eindresultaat en het gecontracteerde aanbod.
Ondanks de concurrentie die door de aanbesteding werd gecreëerd, blijft de verwerking van het regionale GFT-afval vanaf 2025 in handen van de huidige verwerker, Renewi Nederland B.V. Dit bevestigt dat de huidige samenwerking effectief en duurzaam is.
Deze aanbestedingsprocedure laat zien hoe korte lijnen, goede samenwerking en snel schakelen kunnen leiden tot een efficiënt proces en een bevredigend resultaat. Met trots kijken we terug op een succesvolle aanbesteding, die het belang van gezamenlijke inkoop in de regio benadrukt.