Binnen de inkoopcontracten van ISNV is er steeds meer aandacht voor het creëren van maatschappelijke waarde. SROI vormt hierin een belangrijk instrument: het stelt leveranciers en aanbieders in staat om iets terug te doen voor de samenleving. In de praktijk zien we dat dit op inspirerende en uiteenlopende manieren gebeurt. In de basis wordt SROI ingevuld via arbeidsparticipatie – denk aan het creëren van werk voor mensen in een kwetsbare arbeidspositie of door het bieden van stageplekken (MBO/HBO/WO). Daarnaast zijn er ook andere, alternatieve invullingen mogelijk. Die diversiteit aan maatschappelijk bijdragen levert inspirerende voorbeelden op, waarvan we er hieronder enkele uitlichten.
Een zorgaanbieder binnen de Wmo en jeugdzorg biedt dagbesteding aan ouderen, en startte in 2021 ook een maatschappelijk initiatief: een eigen moestuin. Hier telen deelnemers groenten die vervolgens naar de voedselbank gaan – een mooie invulling van SROI. De impact is dubbel:
Zoals één deelnemer treffend zei:
“Ik zit nu al jaren achter de geraniums, maar nu ik hier werk, doe ik er weer toe.”
SROI krijgt ook invulling via sociaal inkopen. Door producten en diensten af te nemen bij bedrijven met:
dragen opdrachtnemers actief bij aan werkgelegenheid en inclusie. Deze inkopen tellen mee als SROI en stimuleren structureel sociaal ondernemerschap.
Via het platform ImpactOost.nl vinden organisaties snel erkende sociale ondernemingen in de regio. Zo groeit de impact als een olievlek.
Soms zit maatschappelijke waarde dicht bij de kern van een product. Otolift Trapliften, leverancier binnen het ISNV-contract, laat dat goed zien. Als onderdeel van hun SROI-afspraak met gemeenten hebben zij meerdere trapliften geschonken aan maatschappelijke instellingen, zoals sportverenigingen en buurtcentra. Een passende en directe bijdrage aan toegankelijkheid en zelfredzaamheid in de regio.
“We hebben er inmiddels een aantal geleverd en willen dit de komende jaren blijven doen. Het is een mooie manier om iets terug te geven, precies met het product waar wij goed in zijn,” aldus Otolift.
Een leverancier voor een ISNV-opdracht heeft een duurzame en sociale manier gevonden om invulling te geven aan SROI. Oude smartphones en iPads worden verzameld, professioneel refurbished en vervolgens geschonken aan mensen binnen de SROI-doelgroep - bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen, nieuwkomers of jongeren in een re-integratietraject.
De leverancier werkt hierbij samen met een sociaal (werk) bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet voor het opknappen van de toestellen. Zo levert het initiatief dubbele maatschappelijk waarde; werkgelegenheid én digitale inclusie.
Deze voorbeelden laten zien dat SROI niet alleen een verplichting is, maar juist kansen biedt voor samenwerking, innovatie en maatschappelijke waarde. ISNV blijft zich inzetten om deze initiatieven zichtbaar te maken en te versterken, met als doel: een inclusieve regio waarin iedereen mee kan doen.
Wil je als organisatie of leverancier weten hoe je kunt bijdragen via SROI?
Neem contact op de SROI adviseurs.
ESR Veluwe Stedendriehoek (Harderwijk, Ermelo, Zeewolde, Putten, Epe en Heerde)
Anouk Boonen-Kampkuiper
06-32452948
ESR Zwolle (Elburg, Nunspeet, Hattem en Oldebroek)
Henk de Leeuw
06-52803575
Of lees het artikel: Social Return On Investment.