Echte duurzame resultaten in wegenonderhoud beginnen bij onderhoudsbestekken, zoals het gezamenlijke bestek dat wij in opdracht van en samen met de Inkoopsamenwerking Noord-Veluwe hebben opgesteld voor de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten. Hier is duurzaamheid een belangrijk gunningscriterium: hoe duurzamer een aannemer werkt, hoe groter de kans op gunning. Ook het opnemen van nieuwe oppervlaktebehandelingen (EAB) is een grote stap richting duurzamer wegenonderhoud.
Schoon en emissieloos bouwen is geen trend, het is noodzakelijk voor een duurzame toekomst. In het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) zijn afspraken gemaakt om de bouw schoner, duurzamer, gezonder en stiller te maken. Dit betekent concrete stappen om schadelijke emissies van bouwmachines en logistiek terug te dringen. De Omgevingswet verplicht gemeenten om hier serieus werk van te maken. Voor de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten hebben wij een onderhoudsbestek opgesteld dat niet alleen naar kosten kijkt, maar duurzaamheid centraal stelt. Aannemers moeten aan het Basisniveau van het Convenant voldoen, maar wie extra duurzame oplossingen biedt, vergroot zijn kansen op de opdracht aanzienlijk. Samen bouwen we niet alleen aan projecten, maar ook aan een schonere wereld.
Een belangrijk onderdeel van dit onderhoudsbestek is Emulsie-Asfaltbeton (EAB), een nieuwe oppervlaktebehandeling voor asfalt. Door deze innovatieve technieken toe te passen, slaan de gemeenten een brug tussen duurzaamheid en kostenefficiëntie. De EAB-oppervlaktebehandeling heeft meerdere voordelen:
Dit project toont hoe de GWW-sector bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Door samenwerking en innovatieve technieken wordt onderhoud efficiënter én milieuvriendelijker. Het gebruik van EAB, de focus op hergebruik, en de strikte toetsing aan SEB zijn inspirerende voorbeelden van wat mogelijk is. Een mooie uitdaging voor ons als Infra Plus, om onze civieltechnische kennis in te zetten voor zo’n concrete duurzame stap!