Edwerd Schuring, Inkoopadviseur Gemeente Hattem, Heerde en Oldebroek

Alle verhalen

Succesvolle Europese aanbesteding: een duurzame en voordelige energiekeuze

De energiemarkt is de afgelopen jaren flink in beweging geweest, maar lijkt inmiddels weer te stabiliseren. Voor gemeenten was dit hét moment om opnieuw gezamenlijk duurzame energie in te kopen. De Inkoopsamenwerking Noord-Veluwe (ISNV) voerde met succes een Europese aanbesteding uit voor de levering van elektriciteit en gas vanaf 2026.


Waar tijdens de vorige aanbestedingsronde geen enkele inschrijving werd ontvangen, was er dit keer brede interesse vanuit de markt. Dankzij een zorgvuldige voorbereiding en een duidelijke opzet schreven meerdere marktpartijen in op de verschillende percelen van de aanbesteding.


Duurzaamheid als uitgangspunt

Gemeenten kiezen er steeds vaker voor om duurzaamheid te integreren in hun inkoopbeleid. In deze aanbesteding betekende dat: elektriciteit en aardgas met erkende groene certificaten, namelijk Garanties van Oorsprong (voor stroom) en Verified Emission Reduction Gold Standard (voor gas). Door de aanbesteding op te delen in zes percelen - van grijze levering tot volledig duurzame levering inclusief certificaten - konden verschillende typen leveranciers meedingen. Dit vergrootte de concurrentie en bood ruimte voor maatwerk.


Slimme vergelijking, scherpe keuzes

Door verschillende combinaties van percelen met elkaar te vergelijken, is bekeken welk aanbod het meest gunstig was. Voor elektriciteit bleek de volledig duurzame variant goedkoper dan de optelsom van losse onderdelen. Voor gas lag dit juist andersom: daar viel de keuze op losse levering met aparte certificaten. Deze flexibele aanpak leidde tot een optimale prijs-kwaliteitverhouding.


Sterke positie op de markt

De belangstelling uit de markt was groter dan verwacht. Dit bevestigt niet alleen de kwaliteit van het aanbestedingsdocument, maar ook dat leveranciers het vertrouwen terug lijken te hebben. De gekozen leveranciers Greenchoice zakelijk N.V, Twee30 B.V. en Opti-Ment bieden zowel een duurzame als financieel aantrekkelijke oplossing voor de deelnemende gemeenten.


Financieel voordeel voor de deelnemende gemeenten

Hoewel de exacte leveringstarieven pas later definitief worden, is nu al duidelijk dat de vaste opslagen in de nieuwe contracten aanzienlijk gunstiger zijn dan in de vorige overeenkomst. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting zowel financiële besparing als verduurzaming van het gemeentelijke energieverbruik.


Een gezamenlijke stap vooruit

Met deze aanbesteding onderstreept ISNV de kracht van regionale samenwerking, doelgerichte inkoop en duurzaam beleid. De deelnemende gemeenten zijn verzekerd van betrouwbare, duurzame energie tegen gunstige voorwaarden, een mooie stap vooruit in de energietransitie.

Alle verhalen

Anouk Boonen Anouk Boonen-Kampkuiper
Adviseur Social Return On Investment

Social Return binnen ISNV: samen bouwen aan maatschappelijke waarde

Binnen de gezamenlijke inkoopcontracten van ISNV zetten we stevig in op maatschappelijke impact. Door Social Return on Investment (SROI) maken we afspraken met leveranciers en aanbieders om ook iets terug te doen voor de samenleving. Dat levert bijzondere en waardevolle initiatieven op.
Logo Infra Plus Adviesbureau
Infra Plus

Duurzaam wegenonderhoud voor Harderwijk, Ermelo en Putten

Voor een toekomstbestendige infrastructuur is duurzaamheid een must. Infra Plus heeft een onderhoudsbestek ontwikkeld waarin emissieloos bouwen en innovatieve technieken, zoals Emulsie-Asfaltbeton (EAB), centraal staan.
Foto Bram Kroes Bram Kroes
voormalig Inkoopadviseur Gemeente Putten

Succesvolle aanbesteding wegenzout 2024-2026: Slim samenwerken loont

Hoe zorg je ervoor dat 13 gemeenten samen efficiënt, voordelig en duurzaam wegenzout inkopen? Door slimme samenwerking! Lees in dit verhaal hoe de gezamenlijke aanbesteding voor wegenzout een succes is geworden en wat dit betekent voor gemeenten én marktpartijen.
Foto Tanja Boersma Tanja Boersma
Inkoopadviseur Gemeente Hattem, Heerde en Oldebroek

Kostenbesparing en SROI: Succesvolle Aanbesteding Postdiensten

Binnen de ISNV gingen zeven gemeenten samen op zoek naar een nieuwe leverancier van Postdiensten. Hierbij stonden kostenbesparing, SROI en het waarborgen van de kwaliteit van dienstverlening centraal.
Foto Rutger Nijeboer Rutger Nijeboer
Beleidsmedewerker Afval en Grondstoffen

Verwerking GFT-afval Noord-Veluwe

De gemeenten op de Noord-Veluwe werken nauw samen op het gebied van afval en grondstoffen. Gemeente Oldebroek is gastheergemeente voor dit onderwerp en vertelt over de recente aanbesteding voor GFT-verwerking.
Foto Veronique Rietman Veronique Rietman
Programmamanager Noord-Veluwe Bereikbaar

Werkgeversaanpak Noord-Veluwe Bereikbaar

Werkgevers hebben een cruciale rol in het aanmoedigen van bewust reisgedrag van hun personeel. Wij zochten een partij om ons mobiliteitsbeleid te verduurzamen en het bewust reisgedrag te bevorderen.
Logo Noord Veluwe Bereikbaar Adviseur Verkeer en Vervoer
Noord-Veluwe Bereikbaar

Fietscampagnes Noord-Veluwe Bereikbaar

Met fietscampagnes willen we het fietsgebruik in de regio stimuleren en mensen aanmoedigen vaker de auto te laten staan. Daarvoor gingen we op zoek naar een partij die deze campagnes kan verzorgen.
Logo Meerzicht Inkoopcoödinator
Meerinzicht

Europese aanbesteding Contractmanagementsoftware

Nauwkeurig contractmanagement: de sleutel tot succes en naleving. Daarom bewaart de ISNV de afgesloten overeenkomsten in een gezamenlijk contractmanagementsysteem. Ook dát systeem werd aanbesteed.
Logo gemeente Oldebroek Inkoopcoördinator
Gemeente Oldebroek

Nieuwe speelvoorzieningen voor 11 gemeenten

De Europese aanbesteding voor raamovereenkomsten van Speelvoorzieningen 2022 t/m 2025 was meer dan alleen een procedure. Het werd een mooi voorbeeld hoe 11 gemeenten hun krachten bundelden om samen hun visie te verwezenlijken en voordeel te behalen.

Bekijk het overzicht van aanbestedingen

In onze aanbestedingskalender geven we zoveel mogelijk inzicht in de aanbestedingen die we voornemens zijn aan te besteden. Het gaat om contracten die aflopen en opnieuw worden aanbesteed, inkooppakketten waar het drempelbedrag wordt overschreden, of projecten die erg complex zijn. Op deze manier willen we partijen tijd geven om zich voor te bereiden op aanbestedingen waarin zij mogelijkerwijs interesse hebben.

Deelnemers