31 Oct 2023 | Update: 20 Feb 2024

Social Return on Investment (SROI)

De deelnemers van de Inkoopsamenwerking Noord-Veluwe (ISNV) streven naar een inclusieve arbeidsmarkt en hechten grote waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Social Return On Investment (SROI) is onderdeel van een duurzaam inkoopbeleid. Gemeenten leggen een SROI-verplichting op aan een opdrachtnemer met als doel een economisch en sociaal gezonde arbeidsmarkregio te krijgen.


Wat is SROI?

SROI is een instrument om maatschappelijk waarde te creëren via inkoop. Simpel gezegd: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen kansen als onderdeel van een aanbesteding. Gemeenten vragen bij inkopen en aanbestedingen hun opdrachtnemers om deze mensen te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Hiermee wordt, naast de doelstelling van het ‘gewone’ rendement, ook bijgedragen aan het leveren van concrete sociale winst (return).


SROI-verplichting

Wanneer is besloten SROI in de aanbesteding op te nemen, wordt een opdrachtnemer verplicht om bij gunning een gevraagd percentage (meestal 5%) van de aanneemsom aan te wenden voor SROI-activiteiten.


Als SROI-activiteit telt alles mee wat de opdrachtnemer doet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen op of richting de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door het aanbieden van (tijdelijke) baan, van een stage, door inhuur van personeel, door inkoop van producten/diensten bij sociale ondernemingen en SW-organisaties of andere maatschappelijke/sociale activiteiten en initiatieven die sociale impact maken.


Voor de waardebepaling van SROI-activiteiten is gekozen voor de Bouwblokkenmethode Oost NL (Zie bijlage Waardebepaling SROI activiteiten). SROI-activiteiten zijn uitgedrukt in een inspanningswaarde, deze is gebaseerd op de relatieve afstand van de uitkeringsgroep tot de arbeidsmarkt. De keuze van de invulling van de SROI-verplichting is binnen de beschreven mogelijkheden vrij en vindt altijd plaats in overleg met de adviseur SROI.


Expertisecentrum Social Return (ESR)

Alle deelnemende gemeenten binnen de ISNV hebben zich, middels het Convenant Oost NL, gecommitteerd aan de beleids- en uitvoeringsrichtlijnen rondom SROI. De coördinatie en uitvoering van het SROI-beleid wordt uitgevoerd door het Expertisecentrum Social Return (ESR).


De adviseur SROI van het ESR adviseert en faciliteert opdrachtgever en opdrachtnemer bij de invulling van SROI-activiteiten. De opdrachtgever verwijst de opdrachtnemer door naar het ESR.


Contactpersonen

De adviseurs SROI helpen u graag:


ESR FactorWerk (Harderwijk, Ermelo, Zeewolde, Putten, Epe en Heerde)

Anouk Boonen-Kampkuiper

a.boonen@meerinzicht.nl

06-32452948


ESR Zwolle (Elburg, Nunspeet, Hattem en Oldebroek)

Henk de Leeuw

h.de.leeuw@zwolle.nl

06-52803575


Wim Ekkelenkamp

w.ekkelenkamp@zwolle.nl

06-51180147

Laatste artikelen

07 Mar 2024 | Update: 07 Mar 2024

Nieuwe voorzitter ISVN

Linda Neijensteijn is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van het Inkoopcoördinatorenoverleg van de Inkoopsamenwerking Noord-Veluwe.
Lees verder
11 Jan 2024 | Update: 07 Mar 2024

Vacature Adviseur Inkoop Meerinzicht

Ben jij analytisch, gedreven, heb je affiniteit met het commerciële spel en ben je communicatief sterk? Dan is deze functie iets voor jou!
Lees verder
22 Nov 2023 | Update: 23 Nov 2023

De ISNV viert 15 jarig bestaan

Op maandag 20 november vierde de ISNV haar 15 jarig bestaan tijdens een bijeenkomst in de Gemeente Putten. Dit was een feestelijk moment om stil te staan bij dit mooie jubileum.
Lees verder
01 Nov 2023 | Update: 20 Feb 2024

15 jaar ISNV: Onthulling nieuw logo

Sinds 2008 hebben 12 gemeentelijke organisaties op de Noord-Veluwe en rond het Veluwemeer hun krachten gebundeld in de ISNV.
Lees verder
30 Aug 2023 | Update: 20 Feb 2024

Inschrijven op een aanbesteding van de ISNV

Voor het publiceren van aanbestedingen maakt de ISNV gebruik van de aanbestedingstool 'Mercell Source-to-Contract'. Bent u geïnteresseerd in het inschrijven op een aanbesteding van de ISNV? Dan dient u het volgende te doen.
Lees verder

Zakendoen met de gemeente?

Wilt u meer weten over aanbestedingsprocedures en hoe uw bedrijf kan deelnemen? Ontdek alle relevante informatie op onze speciale pagina voor ondernemers.

Deelnemers